Wat is coeliakie?


Glutenintolerantie zou in België* ongeveer 1 persoon op 300 treffen. Naar schatting zou er geen diagnose worden gesteld bij 9 personen met coeliakie op 10. Het is heel belangrijk de ziekte bekend te maken zodat patiënten met deze pathologie een diagnose krijgen en een dieet volgen om soms ernstige complicaties te vermijden.

Deze vrij miskende ziekte is een permanente voedselintolerantie voor gluten, een proteïne dat voorkomt in 6 granen (tarwe, gerst, rogge, haver, spelt en kamult). Ze leidt tot beschadigingen van de dunne-darmwand, met een slechte opname van voeding als gevolg.

Deze pathologie kan op elke leeftijd aan het licht komen. Ze verschijnt meer specifiek bij zuigelingen tussen 6 maanden en 2 jaar na de invoering van gluten in de voeding. De ernst en de aard van de symptomen zijn variabel. De ziekte veroorzaakt in typische gevallen diarree, vermagering en een knik in de groeicurve. De symptomen zijn minder opvallend of atypisch bij volwassenen.

Er is momenteel geen medische behandeling of geneesmiddel voorhanden om glutenintolerantie te behandelen. De enige behandeling bestaat uit een strikte en levenslange uitsluiting van zogenaamde “giftige” granen en afgeleiden ervan (bloem, zetmeel,…). Deze granen en afgeleiden vertegenwoordigen een groot deel van onze dagelijkse voeding. Tal van basisvoedingsmiddelen zoals brood, gebak, koekjes, deegwaren, gepaneerde gerechten enz. moeten dus worden uitgesloten.